- όρεγκον
- (Oregon). Ομόσπονδη Πολιτεία (251.180 τ. χλμ., 2.842.321 κατ.) των βορειοδυτικών ΗΠΑ. Πρωτεύουσα είναι το Σάλεμ (107.786 κάτ.), βιομηχανικό κέντρο στη δεξιά όχθη του Ουϊλάμητ. Βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό στα Δ και συνορεύει με τις ομόσπονδες Πολιτείες Ουάσινγκτον στα Β, Άινταχο στα Α, Νεβάδα και Καλιφόρνια στα Ν.
Στο έδαφος του Ό., που διαιρείται σε δυο άνισα τμήματα από την οροσειρά Κασκαίηντ, πίσω από τη στενή παραθαλάσσια πεδινή ή ελαφρά κυματοειδή παρυφή, υψώνονται οι λόφοι της Παραθαλάσσιας Οροσειράς (Coast Range), την οποία διαδέχεται στα Α, ένα μακρό και χαμηλό βαθύπεδο, που διαρρέεται για μικρό τμήμα από τον Κολούμπια και κατά μεγάλο μέρος από τον Ουιλάμητ, αριστερό παραπόταμό του. Η κοιλάδα αυτή, τεκτονικής προέλευσης, κλείνεται στα Α από την ψηλή (Όρος Χουντ, 3.427 μ.) οροσειρά Κασκαίηντ (Cascade Range), η οποία προχωρεί σχεδόν παράλληλα προς την Παραθαλάσσια Οροσειρά με την οποία τείνει να συγχωνευθεί στο νότιο τμήμα της Πολιτείας. Τα υψίπεδα αποτελούν μέρος της Μεγάλης Λεκάνης ή του υψιπέδου του Κολούμπια, κατά το μεγαλύτερο μέρος αρροϊκού ή ενδορροϊκού, ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια τμήματα της Πολιτείας, όπου βρίσκονται διάφορες λιμναίες λεκάνες χωρίς διέξοδο στη θάλασσα, όπως η Κλάμαθ, η Μαλέρ, η Σάμμερ, η Άμπερτ και η Γκουζ. Στο Ό. το υψίπεδο του Κολούμπια διασχίζεται από ορεινές αλυσίδες όπως τα Κυανά Όρη (Blue Mountains) και το όρος Ουαλλόουα και διαρρέεται στα βόρεια και ανατολικά τμήματα από μακρούς ποταμούς, όπως ο Ντέσυτ και ο Τζων Νταίυ, παραπόταμοι του Κολούμπια, ο Μαλέρ και ο Οουαϊχή, παραπόταμοι του ποταμού Σναίηκ.
Το κλίμα, εύκρατο παραθαλάσσιο στα Δ της οροσειράς Κασκαίηντ, με όχι έντονες θερμικές διακυμάνσεις και άφθονες βροχοπτώσεις, είναι τυπικά ηπειρωτικό, στο υψίπεδο του Κολούμπια, με ψυχρούς χειμώνες, καλοκαίρια σχετικά θερμά και βροχοπτώσεις, που περιλαμβάνονται μεταξύ 250 και 500 χλστ.
Η οικονομία του Ό. βασίζεται στην εκμετάλλευση των δασών, στην κτηνοτροφία και στη γεωργία (δημητριακά, κηπευτικά, φρούτα, λινάρι, πατάτες). Η βιομηχανία, που ευνοείται από άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια, περιλαμβάνει την κατεργασία του ξύλου και των γεωργικών και ζωοκομικών προϊόντων.
Σημαντικότερη πόλη είναι το Πόρτλαντ. Άλλα μεγαλύτερα κέντρα είναι οι πόλεις Ώλμπανυ, Κόρβαλλις, Γιούτζιν, Σπρίνγκφηλντ, στην κοιλάδα του Ουιλάμητ, Μέντφορντ και η Κλάμαθ Φωλς, στις λεκάνες, αντίστοιχα, του Ρογκ και του Κλάμαθ.
Το Ό. που αποικίστηκε από το 1811, συγκυβερνήθηκε από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία από το 1818 έως το 1846, έγινε Έδαφος το 1848 και Ομόσπονδη Πολιτεία το 1859.
Όρεγκον. Φράγμα στον ποταμό Κολούμπια. Η αφθονία των πηγών υδροηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί κίνητρο για τη βιομηχανική ανάπτυξη της Πολιτείας, η οικονομία της οποίας εξακολουθεί να βασίζεται στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στην εκμετάλλευση των δασών.
* * *τοείδος ακριβού ξύλου ανοιχτού χρώματος.[ΕΤΥΜΟΛ. < αγγλ. Oregon < Oregon, Πολιτεία στα βορειοδυτικά τών Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής].
Dictionary of Greek. 2013.